bar-like dining room encircles brick funnel at yakitori restaurant in china

restaurant biird yakitori by biger club design

In Shenzhen, ChinabigER club design realizes the interior of Biiird Yakitori, a Japanese restaurant which experiments with the traditional forms of Izakaya and Yakitori street stalls to create a unique dining experience and culture. The scope of the design focuses not only on spatial arrangement and materiality, but also on the concept of space which is shaped by the traditional Yakitori form of restoration. The interior of Biiird Yakitori is inspired by the relaxed, urban atmosphere of the traditional yakitori stalls that line the streets of Japan and the newer, more developed yakitori restaurants. Building on the warm social experience of drink and eat in front of a crackling coal fire’, the design of the bigER club aims to awaken the same senses and evoke a similar, more modern atmosphere within the new restaurant. In a unique expression, the spatial arrangement embraces the many obstructive pillars found at the site; the design team effectively divides the restaurant’s public, private, and service functionality, sealing the kitchen behind a towering funnel-shaped brick pillar surrounded by a bar-like dining area. In addition, the interior design expresses the raw brick and concrete materiality illuminated by soft lighting, giving off a warm ambience for visitors to enjoy the dining experience.


all images by Siming Wu

a raw expression of brick and concrete

In this project, bigER club design experiments with how Yakitori as a form of catering can be used to define the spatial and interior design of the restaurant, as well as a particular culinary culture. The restaurant is located on the first floor of a commercial building with a unified glazed elevation, providing a constant sense of permeability to space. However, the facade and interior are interrupted by a row of disproportionate ornamental columns, one of which crosses the site of the restaurant and becomes the biggest design challenge for the architects. As the only separate column on the site, it not only divides the space, but also significantly affects the overall functional flow.

To solve this problem, the space is divided into two large functional divisions of the kitchen and the dining room, which occupy the east side of the restaurant. The dining areas are laid out in the shape of a bar, with the length of the bar determining the number of seats. As such, the design team experimented with various shapes and possibilities of the bar and a wider spatial arrangement to find the optimal solution, before placing the dining room and kitchen in the vast space surrounding the columns. The dining room surrounds and envelops the kitchen inside a vast brick funnel-shaped structure, in which the columns are hidden. This creates a continuous half-ring space free of obstructions and with improved visual continuity. The dining rooms are set up with long, simple tables where diners can only sit at one side, allowing them to sit comfortably and enjoy their food. The remaining, smaller and more private service spaces were mediated and organically integrated into a multi-functional infrastructure and circulation core, placed to one side of the space. By dividing the central functional spaces, the dining room and the “core” are independent of each other but partially connected, creating a more interesting residual and organized space. Further enhancing Biiird Yakitori’s spatial possibilities, the bigER club design reactivates some of the remaining space outside of mealtimes as additional social spaces and exhibition spaces.

biird yakitori by biger club design 4
bigER club design realizes the interior of Biiird Yakitori in Shenzhen, China

biird yakitori by biger club design 5
the dining room surrounds and envelops the kitchen inward

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *